Щавлія, ялівець (хвойний чагарник)Щавлія. Незалежно від того, що шавлія — відома лікарська рослина, якою користувалися ще в давнину, вона займає гідне місце і серед прянощів. Разом з імбиром і лавровим листом шавлію використовували для приготування пряних вин. Пряністю можуть бути свіжі і сушені листки шавлії. Сухий мелений лист заміняє розмарин в супах, стравах з м'яса, дичини, птиці, в салатах з яйцями і холодним м'ясом. Шавлію кладуть у пироги з капустою, м'ясом, яйцями з рисом. Шавлією посипають безпосередньо перед подачею курячі бульйони, яєчні страви, відварну жирну рибу, тушковану яловичину, її кладуть у м'ясні фарші для котлет, фрикадельок, рулетів.
Ялівець — вічнозелений хвойний чагарник, близький родич кипариса, дико зростає на півночі України. Його плоди — шишко-ягоди, мають своєрідний смак та запах; вони використовуються для приготування ялівцевої настойки, з них готують лікери й горілки, зокрема джин. Солодкий сироп із шишкоягід додають у печиво, пряники, киселі тощо. Донині зберігся звичай запарювати бочки для квашення капусти гілками ялівцю. Мабуть, через типовий лісовий аромат і пряний терпкий смак ягоди ялівцю стали улюбленою пряністю мисливців та невід'ємною приправою до страв з дичини або «під дичину». Також їх можна використати для приготування рибних маринадів, жирного м'яса, капусти і буряка. З ялівцевих ягід в давні часи робили пиво.
Українськи рецепти
|